luni, 9 iulie 2007

Cele zece canale de energie se prezinta drept geografia parcursului sufletului,aratind experienta de trait,incercarile necesare evolutiei spirituale cit si mijloacele de a le asuma si chiar depasi.De fapt aceasta este experienta vietii in incercarea de redescoperire.Pentru ca aceasta luminare a mintii sa aiba o imfluenta pozitiva,trebuie sa ne lasam in voia intuitiei , sa invatam sa ascultam vocea interioara care murmura in fiecare dintre noi si careia nu-i dam nici o atentie.
Chiar gindurile si lucrurile al caror sens ne scapa,actioneaza asupra noastra.Profunzimile celor zece canale energetice ale Arborelui Vietii isi dezvaluie natura si actiunea .
Fiecare canal energetic contine legaturi misterioase care ne leaga ,pe fiecare dintre noi , de originea vietii. -primul canal-MALKUT-arata starile embrionare,radacinile vietii corelate cu


linistea,visele,tot ce se afunda in genunea fara de sfirsit si poate declansa o psihoza -este a 10-a raza.
Transpus in imagine MALKUT reprezinta formele embrionare ale vietii,hrana care alimenteaza radacina sufletului numit si ,,Regatul sufletului ,,
Toate energiile insufletitoare provin din aceasta sursa.In lipsa unei inradacinari in acest canal ne prapadim si ne pierdem viata.Acest canal are cea mai mare importanta in sanatatea nostra spirituala si pentru dezvoltarea personala . Semnificatia lui MALKUT este analoaga cu a celei unei mame bune,a pamintului fertil care promite recolte bogate.
Psihologia profunzimilor dezvaluie sensul-adica fiind vorba despre inconstientul colectiv si despre ceea ce se numeste Mama Originara.
,,Regatul Sufletului,,simbolizat de MALKUT este si regtul stramosilor ,fiind locul presentimentelor si intentiilor noastre.
Toate experientele si impresiile pe cre le mostenim sunt inradacinate in constientul colectiv,in locul numit MALKUT.
Inconstientul colectiv desemneaza acele elemente care determina structurile inconstientului individual.Are autonomia sa proprie si leaga sufletul individual de sistemul psihic.Se manifesta in vise,viziuni,creatii imaginare,stari extatice cu caracter religios.
Fortele care transmit sanatatea provin tot din acest canal.Putem spune despre nevroza si psihoza ca blocheaza fluxul vital,asa cum un baraj blocheaza riul.Daca sunt bine intelese ,simbolurile si visele exercita un efect benefic,reinsufletesc energiile vitale si le orienteaza intr-o directie constructiva.
Nevroza este efectul unei tensiuni contradictorii si a unei non-concordante in egala masura patogene la nivelul EU-lui constientului.
Simbolurile actioneza ca elemente transformatoare de energie si astfel pot vindeca.Constientizarea cauzelor conflictelor nevrotice declanseaza un
proces terapeutic,un proces autoreglator al sufletului,EU-l reusind sa se controleze din nou.A fi stapin pe tine inseamna a fi sanatos,de aceea bolnavii trebuie ajutati sa se lege de energiile care provin din profunzimile sufletului lor pentru a se vindeca.
Daca pacientii prezinta tulburari de ordin gastric sau renal inseamna ca aceste simptome sunt legate de acest canal MALKUT.
Functia primordiala a reprezentarii sufletului in acest canal o are inima si mintea alaturi de arhietipurile Mamei Originare.
Acestea ajuta la integrarea in viata constienta a fortelor curative,imaginate sau traite,fiecare in felul sau,cum ar fi ghidul interior,animalul preferat sau planta medicala benefica etc.
Pentru a consolida intelegerea propriei persoane si pentru a continua dezvoltarea spirituala ,pronuntati cu voce tare de patru ori:

-Traiesc de cind exista radacinile mele
-Sunt o parte din TOT
-Vreau ca ingerul meu pazitor sa ma insoteasca toata viata.
2.IESOD
Cu al doilea canal-IESOD-ne indreptam spre inconstientul personal.Aici fortele pozitive echilibreaza energiile vitale din corp si suflet.
Balanta este dezechilibrata de blocajele psihice,atunci cind tensiunile contradictorii nu izbutesc sa se armonizeze si provoaca ,astfel,tulburari de ordin psihic.In timpul unei vieti echilibrate,cimpurile de energie ale sufletului sunt guvernate de arhietipuri,iar fortele corporale sunt conduse de instinct.
Boala apare atunci cind complexele negative se intepatrund in cimpurile de energie.
Tulburarile obisnuite si frecvente sunt asemenea toanelor schimbatoare provocate de predispozitii depresive,ele pot fi considerate normale,caci ne ducem viata dintr-o tensiune necesara intre fortele pozitive si negative.
Aici actioneaza mai mult fortele lunare ,de aceea in domeniul sau,vibratiile cosmice sunt asociate influentei lunare.Aceste vibratii sunt cunoscute si descrise in astrologie.
Cu cit omul este mai putin constient de emotiile sale,cu atit este mai expus influentelor pozitive sau negative ale lunii si constiinta sa este irigata de forte pe care nu le controleaza din necunoastere.Aceste simptome traduc reactii de aparare ale corpului impotriva agresiunilor care lovesc personalitatea si provoaca nelinistea.Cauza trebuie cautata intr-un conflict profund,in dificultatea de a pune de acord dorinta cu realitatea ,fapt care genereaza frustare si reactii de compensare ,ingreunind libera circulatie a energiei.
IESOD este si cimpul nostru energrtic al organelor noastre sexuale.
Blocajele si impulsurile haotice sunt la originea nelinistilor difuze si obsesiilor care nu pot fi dominate numai prin vointa.
Cind nu simtim dorinta de a crea si nu ne vine nici o ideie in minte ,atunci resimtim o senzatie de gol,iar aceasta provine din faptul ca toate caile de comunicatie cu IESOD sunt intrerupte.Aici se fac si se desfac legaturile care
leaga ideile de dorinte.Explorind acest canal descoperim modul in care suferintele,frustarile provenite din toate experientele negative traite in trecut exercita o influenta asupra comportamentului nostru si asupra ideilor noastre.Daca putem conceptualiza aceste suferinte ,ne eliberam de greutatea care limiteaza autonomia noastra.
Bolile psihosomatice apar atunci cind diferitele domenii ale vietii nu sunt bine echilibrate.Exista o analogie intre echilibrul individual si personal,echilibrul dintre persoane si popoare.
Trebuie incercata echilibrarea intre dorinte si necesitati.

In IESOD viata individuala isi ia zborul.Aici se stabileste echilibrul si dreptatea . Medicina psihosomatica admite ca numeroase boli sunt generate de tulburari la nivelul sistemului nervos vegetativ,tulburari ale sistemului nervos simpatic si parasimpatic,ale caror simptome sunt multiple si medicina alopata recunoaste un singur termen:distonie neurovegetativa.
Daca MALKUT este imperiul sufletului colectiv care-I ofera sufletului individual hrana sa esentiala,in IESOD sufletul se individualizeaza potrivit unui program al sufletului colectiv.
Influentele negative ale educatiei si mediului inconjurator dezvolta diverse forme de nevroze.In IESOD aspiratiile spirituale prind forma,formindu-se straturile profunde ale constiintei individuale,pornind de la inconstiientul colectiv.Numeroase experiente traite in copilarie sunt negative din cauza constringerilor provenite din mediu.De aceea ,unele aspiratii sunt reprimate.Aceste experiente negative sfirsesc prin a fi ocultate,dar imprimate in straturile profunde ale constiintei,continua sa exercite o actiune susceptibila de a provoca tulburari.Ceea ce se petrece in IESOD se articuleaza in jurul a doua centre de gravitatie :-relatia cu imaginea tatalui si a mamei,iar pe alta parte experientele ocultate.
Blocarea fortelor insufletitoare ,incepind de la inconstient,ca si rezistenta la terapie sunt intarite de formele mecanismului de aparare psihica cum ar fi : refularea,refuzul realitatii,autodistrugerea.
Arborele vietii ,cu coloanele si nivelele sale,prezinta un sistem circulatoriu in cadrul caruia energiile se transforma . De acest lucru trebuie sa se tina seama
In alegerea caii optime pentru terapie.Aici trebuie sa lucram asupra simbolurilor si viselor. Simbolurile construiesc o punte intre inconstient si constient,permitind energiei vitale provenite din profunzimi sa irige constientul.
Numai in vis sufletul isi manifesta aptitudinea de a-si prezenta secretele sub forma metaforica a simbolurilor.
HOD reprezinta principiul feminin ale carei farmece trezeste in fiecare dintre noi speranta si increderea in sine.Datorita ei stim ca lupta noastra pentru viata va fi victorioasa,ca vom ajunge pe pamintul fagaduintei crescind constiinta noastra.
HOD este numele si simbolul care asigura securitatea,contribuind la dezvoltarea EU-lui ,oferind puterea de a putea controla influentele primite din afara (ale semenilor nostrii).
Putem sa o constientizam ca o calauza launtrica,oferind un sens special vietii fiecaruia.Supravegheaza rinduirea devenirii personale,clasifica prioritati,defineste obiective de atins.Aici fiecare devine constient de aspiratiile sale,isi examineaza gusturile si mijloacele si descopera formele de creativitate care ii sunt pe potriva,cum ar fi :a picta,a dansa,a cinta,a juca etc.


In domeniul HOD devin deosebit de sensibile apelurile vietii la inflorire si vindecare.Toate fortele care dau o forma sufletului si spiritului sunt situate pe aceasta axa a arborelui vietii.
HOD implica “formare,transformare,eterna conversatie a sensului etern”.
“Fiecare are in fata lui imaginea a ceea ce trebuie sa fie si,cit timp nu va semana cu aceasta imagine,nu-si va gasi linistea.” Pentru aceasta trebuie sa
ne ascultam vocea interioara si sa respectam modelele reale .
HOD este centrul pentru vehicolul nostru interior si pentru calauza noastra interioara.Personajele simboluri asociate cu hod pot fi Hermes-Mercur sau chiar Hristosul interior care a promis sa fie alaturi de noi pina la sfirsitul timpurilor.De asemenea poate sa fie ingerul nostru pazitor sau chiar un maestru spiritual .
Toate aceste personaje sunt insotitori interiori.Cind simtim nevoia unei astfel de prezente interioare chemam acest canal energetic si in el suntem ajutati.In acest canal benefic avem incredere numai in fortele binelui si al luminii.Tot in acest cimp energetic rezida si umbra calauzei interioare ,negativul sau,sarlatanul sau cel care care se hraneste cu himere.
Asa cum avem o calauza inerioara benefica,tot asa purtam in profunzimile noastre si un demon care ne atrage spre catastrofe.
HOD este centrul specific de comunicare in Arborele Vietii.Aici resimtim temeiul de a da un sens vietii noastre cit si experientelor noastre.Devenim propriul nostru psiholog si putem chiar sa analizam situatia de criza,atit pe cele care intervin in colectivitati cit si pe cele care privesc individul.In acest fel,fiecare poate ajunge sa fie propriul sau terapeut.Este vorba de un proces de constientizare a sinelui ce duce la eliberarea cailor de transmitere a energiilor.
Aici se invata sa se arate sentimentele fara a nu va mai fi niciodata rusine de particularitatile voastre.Este o munca imensa pentru a reusi ca lumea interioara si lumea exterioara sa se desprinda una de cealalta.
Fiecare trebuie sa se perceapa ca pe constructorul propriei sale case.Imaginea casei cu gradina bine delimitata si inconjurata de un gard viu sau de un zid despartitor este de folos construirii identitatii.
Pentru a consolida punctele de rezistenta ,va puteti imagina si ca dispuneti ,cind doriti ,de o mantie protectoare impotriva vibratiilor nagative ale altora.
Culoarea lui HOD este portocaliul care stimuleaza vitalitatea si sanatatea.O cale directa va conduce in centrul terapiei in care se desfasoara toate procesele de ordin psihosomatic numit TIFERET. Daca aveti nevoie sa va ocupati de bioritmul vostru si daca aveti probleme de ordin afectiv puteti merge in NETAH.
Aveti si o alta posibilitate –aceea de a merge in GHEBURAH.
Datorita lui HOD si simbolismului sau toti isi pot consolida EU-l,pot dobindi siguranta si isi pot imbunatatii raporturile cu realitatea.Aici este rampa de lansare catre mai multe ramuri ale Arborelui Vietii in functie de nevoile fiecaruia.

4.NETAH
In fiecare barbat si in fiecare femeie salasuieste o forma naturala a fiintei care se numeste ANIMA (inima).In NETAH,ne privim viata sub aspectul vitalitatii noastre corporale si a relatiei noastre cu natura.Posibilitatile de vindecare se afla in acest canal de energie legate de dorinta de de a trai si de a fi fericit.Procesul vindecarii consta in deblocarea cailor prin care circula energia vitala.Tot aici se situeaza si sentimentul timpului care trece.
Persoanele care sunt in armonie cu acest canal le place tot ce este sgreabil,le place sa traiasca intr-o companie placuta.Aceste persoane radiaza mult farmec ,au o sensibilitate si o intuitie profunda ce le permite sa simta,sa vada sau sa perceapa ce altii nu pot.Ei percep inaintea altora ideile si moda timpului,acest har provine din faptul ca sunt legati direct de sursele de informatie inaccesibile celorlalti.
Cind privim Arborele Vietii vom observa o legatura directa cu IESOD care este poarta de intrare in MALKUT centrul informatiilor inconstientului colectiv.
Cind energiile noastre vitale circula liber,ne simtim bine si sanatosi.Cind un blocaj impiedica circulatia acestor forte energetice se resimte nervozitate si suferinta psihosomatica.Atunci trebuie reactivate fortele naturale ale sanatatii psihice in NETAH,astfel incit circulatia energiilor vitale sa redevina normale.
Arborele Vietii cu diferitele sale cimpuri de energie exprima un simbolism care isi are obirsia in negura vremurilor,in Paradisul Originar.
Studiul energiilor in Netah ne invata ca exista un ciclu care,in general dureaza 7 ani.O cotituraa hotaritoare in viata se intimpla aproximativ schimbindu-se putin in functie de fiecare persoana,cam la virsta de 7,14,21,28,35,42….ani.
Cind suferinta atinge un punct determinat in cursul dezvoltarii sale,inseamna ca a venit vremea tamaduirii.
Insotirea terapeutica a bolnavilor necesita abilitate si prudenta.Nu trebuie bruscati,descurajati,dimpotriva trebuie convins bolnavul ca boala este o aparare naturala cum este febra o forma de aparare a sistemului imunitar.
Trebuie lamurite caile obscure care leaga dorintele,emotiile,instinctul si comportamentul,trebuie redescoperit sensul raporturilor dintre realitatea
interioara si realitatea exterioara,trebuie urmarita evolutia bolii pentru a trage foloase,pentru a o putea indrepta in orice moment favorabil.Acum suntem la nivelul cel mai inalt al sanatatii,locul unde timpul pare condensat si intepenit.
Creatiile imaginare fac parte integranta din realitate,caci produc efecte,au influente,se insereaza intr-un lant cauzal asemenea tuturor fenomenelor.
Daca sederea in NETAH nu este urmata de rezultate pozitive,ne este ingaduit sa ne intoarcem in HOD,sa-I aprofundam formele ,sensul vietii care-I sunt specifice,iar apoi sa revenim in NETAH cu o experienta noua.
In NETAH trebuie sa se analizeze cauzele neindeplinirii dorintelor in probleme de amor.



Pentru ai putea ajuta pe cei cu dezechilibre la acest nivel ,trbuie sa se stea mult de vorba cu ei,o vorbire libera.Cind vorbele vor curge liber fara retineri,atunci fluxul vital este eliberat iar ritmul biologic natural se restabileste de la sine.
5.TIFERET
Este de natura psihosomatica-ceea ce leaga experientele sufletului de functiile corpului.Cind investigatiile medicale se dovedesc zadarnice,ramine posibilitatea de a cauta cauza bolii in cauzele originare cele mi indepartate.
Trebuie aflat carei frustari sau dorinte nesatisfacuta ii corespunde persoanei bolnave.Bolnavii din aceasta categorie au nevoie de multa intelegere si iubire si le face bine masaajul,un masaj blind mai mult de mingiiere pentru ai da o satisfactie in plan afectiv.Pacientii au deficiente in plexul solar-punctul central al Arborelui Vietii.Acest cimp energetic indeplineste o functie capitala atit pentru realizarea personala cit si pentru sanatatea fiecaruia.Este cimpul de energie vegetativ care,corespunzind plexului solar,este perceput de simturi.Este asemenea unei a doua inimi pe care o simtim vibrind cind avem emotii.Aici se intepatrund fortele vitale psihosomatice,viata psihica si conceptualizarea EU-lui si a formelor specifice ale destinului.
Simbolismul plexului solar permite perceperea numeroaselor aspecte ale energiilor vitale vegetative care contribuie la raspindirea radiatiilor personale.
In legatura cu aceasta raspindire a radiatiei,fiecare a putut trai experienta existentei sale concrete:cine nu a “simtit” macar odata prezenta unei anumite persoane in spatele sau? Simbolurile care ne pot ajuta si care sunt asociate cu centrul interior al persoanei noastre sunt :
-in primul rind , se cuvine sa mentionam simbolul astrologic al soarelui,cercul cu un punct in mijloc.Se traseaza un cerc cu un punct in centru si se murmura : “Sunt centrul vetii mele”.Se poate imagina un trandafir,floarea soarelui si alte flori ale caror caliciu constituie un centru evident. Cu aceste simboluri,ne putem concentra atentia asupra propiului centru ,centrind energiile vitale.
Bolile sufletului slabesc rezistenta organismului si ca urmare boala fizica poate fi considerata drept o consecinta ultima a dezordinii psihice,fara a se limita desigur la aceasta.
In plexul solar se manifesta leaganul copilului interior,sufletul inceputurilor fiecarei fiinte umane Acest copil este un simbol ale carui semnificatii trimit la copilaria fiecaruia.Este vorba despre fortele care pun in miscare procesul cresterii din pruncie pina la formarea personalitatii.Aceste forte se manifesta sub forme precise,exprimate prin simbolismul fiecarui cimp de energie.
In acest cimp de energie sufletul de copil primeste forma sa finita si se dezvolta pina devine imagine,imaginea sinelui propriu.Centrul spiritual al persoanei il

desemnam drept SINE si este in acelasi timp,sursa sentimentului religios cit si manifestarea imaginilor sacre ale lui Hristos.Aparita imaginii lui Hristos in
mintea bolnavului ar putea avea efecte vindecatoare permitind raspindirea unei radiatii pozitive asupra realitatii.
Forma feminina a fiintei si forma masculina nu sunt niciodata net separate.Sufletul este astfel structurat incit cele doua forme sa vietuiasca atit in barbat cit si in femeie.Femininul si masculinul se succed in constiinta si in imaginar,atit unul cit si celalalt,aratindu-se alternativ.
Figura cosmica a lui Hristos este scaldata de un rosu portocaliu luminescent al raspindirii razelor solare si albastrui argintat al razelor lunii.Majoritatea bolilor psihice isi au lacasul in dezordinea acestui cimp de energie.
Cum pot fi corectate tulburarile energetice ?
-simptomul trebuie interpretat ca un simbol viu
-procesul terapeutic este indelungat si anevoios si de aceea se cauta ca energiile vitale sa fie reinsufletite,restabilindu-se functia si dinamica originara.Se urmareste ca pacientul sa fie alimentat conform grupei sanguine,sa I se completeze elementele deficitare cu suplimente alimentare superconcentrate cum ar fi : calciu si magneziu,zinc,complex B,etc.Trebuie ajuns la sufletul bolnavului prin psihoterapie cu imagini pozitive si daca se poate prin ai stimula increderea in fortele proprii,legindu-se terapeutul de cunostiintele bolnavului.
-un ajutor complementar se poate face prin terapiile complementare cum ar fi : cromoterapia si aromoterapia dar de un cunoscator.
-asocierea simbolismului cu asocierea de idei pozitive pentru a lega structura imaginara de realitatea comportamentala.
-masaj cu uleiuri calde,placute la miros si relaxante.
6.GHEBURAH.
In acest cimp de energie se asimileaza elementele necesare transformarii lipsei de forta,descurajarii si oboselii,dorinta de afirmare si de actiune.Aici gasim centrul fortei,domnin culoarea rosie a carei actiune stimuleaza caldura,vitalitatea,forta,puterea.Aici se revitalizeaza persoanele suferinde de depresie,descurajare,care se simt lipsite de forta si incapabile de a reactiona. Daca suferiti de un sentiment de inferioritate sau daca va idoiti pur si simplu de valoarea voastra personala,identificati-va cu un erou care se lupta si doboara un balaur.Vizualizati imagini pozitive.
Traim cicluri si dupa perioade de forma deplina ,resimtim oboseala,descurajarea,ne lipseste voiciunea si prezentam simptome de depresie. Cu ajutorul Arborelui Vietii in special cu GHEBURAH,putem intelege cum se transforma curentele de energie.Mareele,cu miscarea lor de flux si reflux,constituie un exemplu edificator,deoarece viata noastra psihica se


desfasoara intr-un mod analog.Schimburile alternative intre EU si SINE ,intre perceptiile constiente si impulsurile inconstiente sunt ilustrate de simbolul
yin-yang.Cind dormim profund ne reincarcam automat rezerva de energie si incepem o noua zi in conditii bune.
Aceste conditii ideale de reincarcare cu energie sunt perturbate,la milioane de oameni,caci blocajele in libera circulatie a energiilor ii impiedica sa aiba un somn satisfacator.Aceasta libera circulatie este cea care leaga EU-L de SINE.
EU-l este torturat de anxietati si nu se simte protejat in timpul somnului pentru ca nu mai are contact cu SINELE.
SINELE poate fi definit drept organul de conducere a sufletului.Prin intermediul lui energiile vitale corecteaza proiectele aberante ale EU-lui.
Intuitia este vocea,mai precis portavocea SINELUI.
Refuzul de a asculta aceasta voce provoaca intotdeauna un sentiment de indispo-zitie,consumind multa energie.Pentru a restabilii armonia,pacientul trebuie sa recunoasca faptul ca este suferind,adica bolnav,si sa ceara el singur ajutor pentru a se vindeca.Terapeutul trebuie a-l asculte fara sa arate nici aprobare nici dezaprobare.Trebuie stabilit un climat de incredere pentru s determina pacientul sa povesteasca fara nici o retinere tot ce-I trece prin minte.Practica asocierilor libere pune in miscare un proces care deblocheaza circulatia energiei vitale.Aceasta practica stimuleaza activitatea viselor.Sub forma simbolica,profunzimile sufletului comunica cu ajutorul visului.Visul este cel care va oferii atit reperele ce vor permite localizarea bolii si identificarea cailor de vindecare prin proprie implinire.Rolul terapeutului este de a restabilii circulatia energiilor intre cei doi poli : EU si SINE.
Activitatea si placerea de a trai isi au de asemenea locasul in GHEBURAH.
Cind pacientii prezinta simptome de violenta sau de depresie,sensul acestor probleme trebuie lamurit in contextul simbolic al acestui cimp de energie.Istericii vor invata sa se destinda incetul cu incetul,pe masura ce se vor restabilii schimburile intre EU si SINE.
Depresivii isi vor recapata curajul analizinu-si problemele in contextul simbolic al acestui cimp de energie.Va trebui sa veghem in special asupra schizofrenicilor caci,daca adesea cazurile sunt dificile,efectul tonic al lui Gheburah este intotdeauna binefacator pentru ei.Daca se practica cromoterapia se foloseste toate resursele de rosu.Rosu ajuta la ingrijirea depresiei si hipotensiunii corectind irigarea defectuoasa a pielii.Rosu reprezinta puterea focului.Este culoarea singelui care ajuta circulatia sanguina si vindecarea sistemului osos.

7.HESED.
Cuvintele cheie ilustreaza relatia binevoitoare si atentia defectuoasa.Aspiram cu totii la aceasta delicatete si toti avem nevoie de iubire,dar rareori indrasnim sa ne

o marturisim si cu atit mai rar s-o spunem de frica de a nu parea slabi.Ori,aceasta frica ne impinge sa ne inabusim nevoia de tandrete.Impulsurile erotice si,in special ,visele erotice vadesc intotdeauna aceasta nevoie de tandrete,dar adesea o
inabusa si o schimba in agresivitate care se exprima ziua in amiaza mare prin dorinta de cucerire,de seductie si de posesie.
Persoanele care sufera de anxietate si cosmaruri trebuie sa-si puna problema de a cunoaste modul in care ajung sa inverseze pozitivul cu negativul,inabusindu-si sentimentele.Raspunsul la aceasta intrebare este in masura sa le ofere solutii pentru rezolvarea problemelor lor.Numeroase forme de reprimare a sentimentelor-dintre care rusinea este cea mai frecventa-ii impiedica sa atinga fericirea.Cind bunavointa si erotismul se manifesta in intelegere deplina,permit celor doua persoane care se iubesc sa traiasca in fericire.
Din perspectiva lui HESED,a se ingriji inseamna a descoperii caile care permit afectivitatii sa se dezvolte in mod pozitiv.
HESED este cimpul energetic situat la jumatatea coloanei indurarii.In realitate HESED inseamna “iertare “ si in acest sens,nu este sinonim cu “indurare “.
Indurare inseamna scuza,intelegere binevoitoare fata de un vinovat,in timp ce HESED,”iertare”,are sensul de “favore” si de “binefacere”.
Relatia dintre GHEBURAH si HESED se inscrie in complementaritatea indicata de Arborele Vietii.GHEBURAH exteriorizeaza,in timp ce HESED interiorizeaza.In GHEBURAH,energia produce efecte prin forta sa proprie,in timp ce in HESED energia raspindeste radiatia prin natura ei.Sentimentul romantic al vietii,cu nimeroasele sale forme de expresie isi are salasul in HESED.Hesed stabileste armonia intre impulsurile erotice si sentimentele de iubire cele mai delicate.In acest loc instinctul si spiritul se pun de acord.
Cind HESED are valoare negativa poate produce sentimentalismul fad ,rusinea de sine ,anxietatea cu toate consecintele lor distructive.Profesiunile cele mai potrivite tipului HESED sunt acelea care au incarcatura sufleteasca : preoti,misionari,asistente sociale,terapeuti…etc.
Persoanele de tip HESED sunt deosebit de emotionate si inspirate,prevad lucrurile si stiu sa se organizeze.Adesea au simtul umorului.Ele apreciaza societatea si se adapteaza vietii comunitare.In Arborele Vietii multe persoane de tip HESED au o directa relatie cu intelepciunea.
In vise HESED se manifesta adesea drept cimpul de energie care inspira in modul cel mai direct sentimentele de tandrete asociate cu dorintele erotice.
Persoanele care sufera constient din cauza problemelor legate de sexualitate,se mira,in general,de astfel de vise,dar se bucura cind le au.
Se cuvine ca visele de tandrete sa fie corelate cu frustarile si cu experientele traite deja,dar uitate .Ceea ce se arata in vis reprezinta ,sub forma simbolica ,cea ce nu se poate arata altfel.

Sentimentele asociate tandretii depasesc cu mult cimpul erotismului si se manifesta oriunde,,unde fiintele vii se apropie unele de altele.Deci Eros ne conduce spre o dimensiune transcendenta si spirituala.
Convingerea religioasa profunda ,asa cum este reflectata in Biblie ,in expresia “Dumnezeu este iubire”,situeaza experienta noastra personala intr-un context universal.Aceasta convingere ne ingaduie sa stim ca acolo unde iubirea este stapina,Dumnezeu este prezent.
Eros ne conduce pina in templul intelepciunii de unde ne permite sa privim lumea Spiritului in toata splendoarea ei in KETER coroana Arborelui Vietii.
In HESED,atentia noastra este indreptata asupra respiratiei,caci acest cimp de energie guverneaza plaminii si functia lor.Aici avem de a face cu diversele forme de sensibilitate necesitind metodele unei terapii extrem de delicate.Terapeutul trebuie sa asculte si sa fie zgircit la vorba,sugerind anumite lucruri decit sa se exprime.Rolul principal al terapeutului consta in a permite destramarea sentimentului de culpabilitate ,eliberindu-l pe pacient de dependenta sa ,de felul cum este vazut de celalalt.Cu multa delicatete trebuie invatat sa-si lamureasca ,pe de o parte ,caile obscure care leaga dorintele sale de comportarile sale,iar,pe de alta parte,sa recunoasca legitimitatea impulsurilor sale originare.
8.BINAH
Este infatisat drept Duhul Sfint al Sfintei Treimi.In Arborele Vietii ,BINAH si
HOKMAH apartin nivelului intelectului si spiritului.Totodata BINAH este cimpul de energie situat la nivelul cel mai inalt pe axa verticala a formarii.
In domeniul acestui cimp de energie putem lucra asupra intelectului nostru.Simbolismul lui BINAH ne permite,de fapt sa progresam pe calea introspectiei si sa descoperim noi aspecte ale EU-lui propriu.Scopul este de a intelege imaginea propiului Sine,adica sa conceptualizam modul in care negociem cu realitatea si in care,pentru a conduce aceasta negociere,ne indentificam cu modelele imaginare.
Daca doriti sa descoperiti prin ce anume sunteti o fiinta unica,incercati sa va ascultati vocea interioara.Astfel,se pune in miscare procesul de determinare in timpul caruia veti descoperii cum si de ce oamenii se lasa condusi de reprezentari colective.Aceasta voce interioara se manifesta adesea cu ajutorul viselor.Ele sunt mesaje venite din profunzimile constiintei pe care le numim inconstient,caci cunoasterea si experienta acestei instante a EU-lui nu se reflecta in cuvinte.
In BINAH ne aflam la nivelul cel mai inalt al coloanei formarii ,acolo unde este centrul terapiei spiritului.Acest cimp de energie ne ofera repere indispensabile cunoasterii planului nostru de viata si identitatii noastre reale.
Spunem “plan de viata “si nu “destin”tocmai pentru a sublinia ca el depinde de lucrul nostru,deci nu este definit din afara vointei noastre.Daca lucrul cu


intelectul,cel bazat pe ratiune si observarea faptelor,se implineste fara concesii,atunci permite o orientare spirituala.
Tot ceea ce da o forma si o structura vietii noastre isi are originea in BINAH.Aici salasuiesc fortele care dau energiilor formele lor
specifice,permitindu-le sa se diversifice si sa actioneze fiecare asupra unei forme a fiintei.In acest cimp de energie se implineste o noua nastere,adica trecerea de la o identitate de imprumut,la o identitate reala .Aici omul inceteaza de a mai fi o fiinta “buna de vorbit” ci devine o fiinta “vorbitoare”.Aceasta trecere duce la dependenta la autonomie.
Functia terapeutului este tocmai de a contribui la indeplinirea acestei treceri.
Intuitia ,cu ajutorul careia se manifesta o cunoastere interioara lipsita deocamdata de conceptualizare,ne invita sa ascultam chemarea vietii.Pentru a ne construii viitorul,trebuie,desigur,sa stim cine suntem.Trebuie sa recunoastem ca am fost formati de mediul nostru astfel incit sa semanam cu un model.
In BINAH a venit momentul sa separam propria noastra identitate de acest model impus si interiorizat.
Inconstientul si constientul se opun oricarei formari straine EU-lui profund.Totusi ,aceste instante ale sufletului ,asemenea oricarui organ,oricarui element vizibil sau invizibil al unui corp viu,au o functie esentiala : aceea de a ocroti viata,de a contribui la stabilitatea bunastarii.
Acesta este motivul pentru care inconstientul si constientul se adapteaza la mediul pentru a evita conflictele dintre EU-l real si imaginea EU-lui.Astfel minciuna devine adevar,supunerea fata de vointa altcuiva poate fi confundata cu vointa personala.
Spre jumatatea vietii si in orice stare de schimbare se produce o criza manifestata uneori prin depresie.Aceasta criza este o etapa a dezvoltarii personale si este asociata cu imaginile si simbolurile mortii si nasterii.
In vise acest proces de metamorfoza se manifesta adesea prin imaginea unui tunel,unui canal,unui conduct intunecos analog celui prin care am iesit din pintecele mamei.Si alte imagini,simbolizind spatiul in care are loc transformarea fiintei,apar in vise : un put,o cinsterna sau grota.
Povestile si miturile trebuie citite ca vise colective care ne lamuresc in privinta sensului acestor imagini.
Simbolurile unesc gindirea noastra cu intelepciunea sufletului.Ele ne arata sursele cunoasterii insasi.Gindurile obsesive si apasatoare ,care ne vin in minte impotriva vointei noastre,exprima doua realitati subiacente : prima consta in existenta unei probleme ramase nerezolvate,iar a doua –in existenta unei dinamici psihice foarte puternice. Daca dorim cu adevarat sa ne cunoastem pentru a nu mai fi dominati de forte de necontrolat,trebuie sa ne dam seama de faptul urmator : gindurile noastre,valorile la care aderam,morala noastra,ideile noastre politice ne vin de altundeva.Acest
altundeva este tocmai mediul in care traim si caruia trebuie sa-I placem pentru a fi acceptati,apreciati,iubiti.
Astfel , putem armoniza intelepciunea noastra interioara,adevarul nostru interior,cu intelepciunea si adevarul colectiv.
Constiinta morala individuala este hranita de constiinta morala colectiva. Ceea ce se intelege in general prin “voce interioara”,pune de acord morala colectiva cu dorintele profunde ale fiecaruia iar acest acord se realizeaza in mod incostient.Pentru realizarea acordului cu propriul Sine,trebuie sa recunoasca existenta tuturor dorintelor,sa-si puna intrebari cu privire la originea lor in loc sa-si puna intrebari privitoare la legimitatea lor sau la conformitatea lor cu idealul Supraeului.Singura modalitate de a rezolva conflictele interioare ar fi acceptarea ideii de integrare .
ATENTIE :ceea ce poate face bine poate sa faca si rau.
Pentru tratamente cel mai important lucru este de ai face pe pacienti sa-si asculte vocea interioara.Astfel,pacientul invata sa aiba incredere in el insusi si devine mai sigur pe el.Trebuie lucrat si asupra simbolismului culorii negre.Este important ca in culoarea neagra sa se vada,in afara de ideia de moarte care-I este asociata si ideia de trecere,”tunelul intunecat”.Orice sfirsit este si un inceput.
Absenta luminii este necesara tocmai pentru ca lumina sa existe,tot asa cum linistea este necesara ca sunetul sa se manifeste.Deci este starea intermediara.
9.HOKMAH
Simbolizeaza sufletul lui Hristos reinviat si incoronat.
Potrivit traditiei biblice,intelepciunea este asociata cu Hristos datorita caruia credinciosul dobindeste”spiritul intelepciunii,cunoasterea si iubirea de Dumnezeu”.
In acest canal de energie invatam sa cunoastem practicile intelepciunii.Traim aici o experienta exaltanta care ne reveleaza misterele vietii noastre.Viata ne confrunta cu situatii si probleme pe care le traim separat,unele dupa altele.Multe persoane recurg la o terapie ca urmare a unui element declansator,care vadeste o carenta afectiva,cum ar fi in cazul dificultatilor relationale cu cei dragi :soti,
copii,parinti.
“O vorba de intelepciune oferita celui dezinteresat este complet inutila”.
ATENTIE SI INTENTIE ,acestea sunt cele doua calitati de care trebuie sa dispuna cel ce vrea sa se apropie de intelepciune.Simbolurile asociate intelepciunii sunt piatra filozofala,betele,baghetele magice,inelele magice,mandalele si toate celelalte elemente care permit vreo metamorfoza.In aceste simboluri sunt concentrate energii care ne aduc forte proaspete,cu conditia

de a le studia.Energiile cuprinse in aceste simboluri sunt cele care provin tocmai din atentia pe care le-o acordam.Simbolurile ne inapoiaza,sub alta forma,ceea ce le dam.Ele sunt suporturi pentru meditatie si nu talismane care ,potrivit superstitiilor,fac bine sau rau prin simpla lor prezenta.
Hristosul interior reprezinta spiritul interior care ne invata cum sa actionam.
Cind,datorita intelepciunii,intelegem cum functioneaza fiinta si devenirea,interiorizam o noua imagine a sinelui.Aceasta imagine anunta ceea ce trebuie sa fim.Ea este deja,in Sine,o noua nastere.
Arhietipurile transpun straturile cele mai profunde ale constiintei in vibratii si amesteca nenumaratele componente risipite ale unei identitati pentru a le reorganiza intr-o noua imagine de sine .
Capacitatea de a presimti evenimentele –intuitia-permite sa se intre in legatura cu intelepciunea din Arborele Vietii.Intuitia este o perceptie a pistelor necunoscute,este acea putere de a presimti si iriga creativitatea si inspiratia.
Pentru a primi intelepciunea trebuie sa uitam ceea ce credem si ce stim,debarasindu-ne de aparenta,inclusiv de bunavointa si consideratia celorlalti.
In TIFERET se invata ascultarea corpului,in BINAH se descopera intelepciunea in forma ei conceptuala (intelectuala) iar in HOKMAH se opereaza sinteza acestora.
Inainte de a merge in KETER,lucrati asupra modestiei.A fi modest nu inseamna a te devaloriza ci dimpotriva inseamna a nu depinde de modul in care te vad ceilalti,inseamna a nu te teme sa te infatisezi gol,adica a nu te teme sa-ti asumi propriul Sine,fara falsa stralucire,fara semne distinctive sau diferentiere.In acelasi timp,inseamna a nu te teme sa marturisesti ca esti in curs de devenire,niciodata implinit nici realizat.
Inseamna a te infatisa asa cum esti,marturisind dreptul de a astepta ,primi sau de a deveni.
Terapeutul,cu modestie trebuie sa te vada ca fiind un asistent al sanatatii care-si insoteste bolnavul si-l ajuta cit poate mai bine asteptind ca natura sa indeplineasca partea esentiala a muncii.Munca lor consta in trezirea si stimularea resurselor terapeutice pe care bolnavul le are in sine insusi.
Acest fapt ,confirmat si recunoscut,ne face sa ne gindim ca in fiecare fiinta umana exista o stiinta interioara si o minunata intelepciune a sufletului care,uneori,stie sa arate fiecaruia pe cale isi poate obtine vindecarea si bunastarea.
Intelepciunea este sufletul puterii lui Dumnezeu,ea este curata revarsare a slavei
Celui Atotputernic,astfel ca nimic nu poate s-o minjeasca.Ea este stralucirea luminii celei vesnice si oglinda fara pata a lucrarii lui lui Dumnezeu si chipul bunatatii sale.


Pentru terapeuti,intelepciunea trebuie corelata cu arta de a ingriji in toate formele sale,fie ca este vorba de a repara accidente sau de a trata nevroze,aceste forme de aparare care fac suportabila o realitate ostila.Intelepciunea ne indeamna
sa ne punem intrebari cu privire la sensul unei boli,la rolul pe care il joaca intr-o viata,la sensul suferintei,la necesitatii raului,la rolul pe care il joaca proasta
dispozitie.Boala trebuie corelata cu o cerere nesatisfacuta,ascunsa,inabusita sau chiar neconceptualizata.
Trebuie explorate legendele si miturile popoarelor,caci ele includ invataturi pentru terapeut.
In HOKMAH ,abordam locul cel mai ascuns al cunoasterrii si daca reusim sa ne insusim aceasta arta,putem primii efectele benefice ale fortelor de sanatate din Arborele Vietii si-I putem ajuta pe pacienti nostrii sa le foloseasca.
10. KETER
“Ceea ce se afla in partea de sus este asemenea cu ceea ce se afla in partea de jos”In partea de jos a Arborelui Vietii se afla MALKUT,radacina irigata de mranita plina de viata .In partea de sus este KETER,unde regasim intelegerea globala a vietii.Ajungem in virful arborelui care se desfasoara in cer.De asemena,Arborele Vietii poate fi inversat,adica sa-si aibe baza in KETER,sa fie inradacinat in cer,pentru a sfirsi in MALKUT care se desfasoara pe pamint.
Calatoria in Arborele Vietii este implinirea unui ciclu in timpul caruia incercarile noastre si experientele noastre trebuie traite si analizate.
KETER este cununa Arborelui Vietii,simbolul incununarii vietii si scopului vietii,reunind cer si pamint,uman si divin,atingind sanatatea absoluta care prinde radacini in eternitate.
Viata este tensiune si miscare si nimic nu e dobindit definitiv,depinzind de fiecare sa reactiveze energiile,mergind si intorcindu-se din KETER in MALKUT.
KETER este imaginea procesului de implinire a sufletului si de realizare personala.Trezirea vointei este conditia esentiala pentru ca procesul integrarii fortelor terapeutice sa se declanseze.
KETER este inceputul si originea fortelor terapeutice in Sine,este fiinta absoluta care este totdeauna prezenta in existenta noastra.
KETER este vointa de a deveni sanatos si de a se vindeca.
Importanta vointei de vindecare nu este o descoperire a terapiei moderne ci din timpul lui Iisus care lucra potrivit sistemului celor 10 canale energetice (sefiroturi).El isi intreba bolnavii :”vrei sa te vindeci ?”,sau “ce vrei sa faci pentru tine ?” Aceasta intrebare prealabila activeaza resursele naturale ale bolnavului.Pentru a se vindeca,bolnavul este totodata invitat sa-si atribuie rol de terapeut.Acest efect in oglinda este ilustrat de parabola leprosului caruia Iisus ii spune :”daca tu vrei poti sa faci in asa fel incit eu sa devin pur”.Cind abordam domeniul lui KETER,trezim in noi amintirea asemanarii noastre cu

Dumnezeu.Omul nu este facut doar din carne si singe,ci tine si de divin cu care se aseamana si de care este legat.
Culoarea alba exercita un efect pozitiv asupra unui numar mare de persoane favorizind intilnirea dintre EU-l inchis si Sinele care-l leaga de viata.
Aceste raze de lumina lumineaza,chiar ilumineaza,obscuritatea din inima noastra si spatiile intunecoase din inconstientul nostru.KETER in calitate de
coroana a Arborelui Vietii,este simbolul cel mai elaborat si cel mai simplu al plenitudinii:sanatatea si realizarea de sine in sens spiritual.Din KETER emana vocea divina si apare lumina alba a iluminarii.Este vocea pe care a auzit-o Moise pe muntele Sinai in fata tufisului arzind :
“Eu voi fi cu tine !
Eu sunt acela care este “.
Cel care a trait experienta plenitudinii In KETER si-a rezolvat contradictiile,inconstientul devine constient,masculinul si femininul coexista in aceiasi persoana.Acesta este omul implinit.
In KETER este perceputa unirea contrariilor si este celebrata incoronarea EU-lui care in sfirsit ,dupa lupte grele,isi stapineste regatul.
Toate impulsurile si toate informatiile psihice se ivesc in Malkut,isi asuma inconstientul colectiv in IESOD,cresc,se dezvolta si se diferentiaza urmind doua cai .Structura paralela a celor doua cai ingaduie distantarea necesara introspectiei.
Tulburarile sufletului,asemenea celor ale corpului,trebuie considerate drept simptome.Aceste tulburari vorbesc,formulind o plingere si o cerere,spunindu-ne ce trebuie sa facem pentru a le vindeca dar trebuie sa le intelegem mesajul.
Posibilitatea de a stabili o punte de legatura intre contrarii,daca exista in suflet,creaza o deschidere pentru KETER,si astfel raspindirea radiatiei acestei dimensiuni spirituale imbogateste persoana.
Tensiunea dintre gindurile si sentimentele noastre, dintre dorinta si realitate,ne este necesara pentru ca ne obliga sa cautam o solutie,activeaza resursele individuale.Terapeutul isi ajuta pacientul sa gaseasca raspunsul in el insusi,in timp ce preotul si teologul incearca sa-l convinga. Orice credinta este buna cu conditia sa ofere bolnavilor reperele care le lipsesc.Terapeutul lucreaza pentru ca procesul de determinare sa se realizeze,pe cind preotul lucreaza pentru acceptarea supunerii.
Terapeutul trebuie sa stie sa recunoasca realitatea si valoarea dimensiunii spirituale si va cauta forma de spiritualitate cea mai potrivita pentru pacientul sau.
POPESCU ANA
TEL; 0351416234;0722259557
E-mail : anahata@rdslink.ro ;anahatabio@yahooo.com,

Niciun comentariu: